Opleidingen

Light Aircraft Pilot License (LAPL) - SEP

Het LAPL (voorheen RPL-SEP was tot april 2018 mogelijk door uitstel wetgeving) is het Europese recreatieve (dus niet-commerciële) brevet en kent diverse soorten, waarvan voor ons het meest relevant het LAPL(A) is.

Wanneer u van plan bent om binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet, ofwel Light Aircraft Pilot License, de beste keuze. Met het LAPL mag u vliegen in een éénmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg. De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. De theorieopleiding en de examens zijn gelijk. De praktijk opleiding is vrijwel identiek, met het grootste verschil dat het minimum aantal vlieguren iets minder is, namelijk 30. Dit brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals blindvliegen (IR) en meermotorig (Multi Engine Rating), daarvoor heeft men minimaal een PPL nodig.

Private Pilot License - Single Engine Piston

Voor deze opleiding verwijzen wij u graag naar Aerolin Vliegschool

Recreational Pilot License (RPL) - Microlight (MLA) + Single Engine Piston

(SEP, 4 personen max 2000 kg)
Mocht het behalen van een LAPL voor u te kostbaar zijn, overweeg dan eens serieus om een RPL-MLA te halen. Naderhand kan tot 2018 eenvoudig de overstap worden gemaakt van RPL-MLA/SEP (4 personen) naar het LAPL (sportvliegen) of later zelfs eventueel een PPL (internationaal erkent). Een piloot met een RPL mag het Nederlandse luchtruim in; niet daarbuiten.

Het toestel waarin hij vliegt is ingericht voor maximaal twee personen en heeft een maximaal startgewicht van 450 kg. Vliegtuigen die in deze gewichtsklasse vallen noemen we ook wel, ultralights. Ultralight vliegtuigen zijn zeer geavanceerde snelle vliegtuigen en presteren over het algemeen beter dan de grote oudere vliegtuigen zoals Cessna en Piper.

Bovendien zijn ze ook nog eens milieu vriendelijker door hun geringe brandstof gebruik. Aangezien ultralights maximaal 450 kg mogen wegen (472,5 kg indien een parachute aanwezig is), inclusief bemanning, brandstof en bagage, doen de bouwers er alles aan om het toestel zelf zo licht mogelijk te maken. Dat leidde tot toepassing revolutionaire ontwikkelingen zoals composietmaterialen. Met zuinigere, stillere motoren en lichtere vliegtuigen kunnen de uurkosten laag blijven. Hiermee wordt de droom van het vliegen betaalbaar voor een groter publiek!!!

Kunstvlieg cursus (Aerobatics)

Daarvoor verwijzen wij u graag naar Aerobatics.

Boek uw vliegles hier!

LAPL-SEP

Basis elementen:
 • Het zelfstandig besturen van vliegtuig
 • Alle controles en procedures
 • Vluchtvoorbereiding
 • Circuit procedures
 • Nood procedures
 • Het aanvliegen van vreemde vliegvelden
 • Het gedrag op vreemde vliegvelden en zijn procedures
 • Overland ervaring

De aanvulling:
 • Uitbreiding vliegvaardigheid in Nederland
 • Vliegvaardigheid in en naar het buitenland vliegen
 • Basis instrument vliegen