Opleidingen

Opleidingen

Light Aircraft Pilot License (LAPL) - SEP

Het LAPL (voorheen RPL-SEP was tot april 2018 mogelijk door uitstel wetgeving) is het Europese recreatieve (dus niet-commerciële) brevet en kent diverse soorten, waarvan voor ons het meest relevant het LAPL(A) is.

Wanneer u van plan bent om alleen binnen Europa te vliegen op toestellen met niet meer dan vier zitplaatsen is het LAPL brevet, ofwel Light Aircraft Pilot License, de beste keuze.

Met het LAPL mag u vliegen in een éénmotorig vliegtuig, dat niet zwaarder is dan 2000 kg met maximaal 4 personen aan boord. De opleiding voor het LAPL is bijna gelijk aan het PPL. Er wordt geen verschil gemaakt tussen de theorie opleiding (ongeveer 100 uur) en de examens bij deze brevetten.

De praktijk opleiding is vrijwel identiek, met het grootste verschil dat het minimum aantal vlieguren iets minder is, namelijk 30. Echter, dit brevet kent geen aanvullende bevoegdheden zoals blindvliegen (IR) en meermotorig (Multi Engine Rating), daarvoor heeft men minimaal een private pilot license (PPL) nodig.

Private Pilot License - Single Engine Piston

Voor de opleiding voor dit internationaal erkende vliegbrevet kunt u ook terecht bij onze vliegschool. Angel Air is geregisteerd als Declared Training Organization (NL-DTO-45) om PPL-SEP, LAPL-SEP en de class rating SEP te verzorgen. Zie hier de DTO verklaring van ILenT.

Recreational Pilot License (RPL) - Microlight (MLA) + Single Engine Piston

Mocht het behalen van een LAPL voor u te kostbaar zijn, overweeg dan eens serieus om een RPL-MLA te halen. Naderhand kan dan eenvoudig de overstap worden gemaakt van RPL-MLA/SEP (4 personen) naar het LAPL (sportvliegen) of later zelfs eventueel een PPL (internationaal erkend). Een piloot met een RPL mag het Nederlandse luchtruim in; niet daarbuiten. Een aantal landen erkennen ook het NL-RPL.

Praktijk opleiding

Deze omvat voor elke klasse binnen het RPL(A) ten minste 30 uur, waarvan minimaal:

 • 20 uur dubbelbesturingsonderricht op een vliegtuig uit de gewenste klasse en 5 uur solo op een vliegtuig uit de gewenste klasse, en:

Op een vliegtuig uit een willekeurige klasse uit RPL(A):

 • Een (1) solo overlandvlucht waarbij op twee andere luchtvaartterreinen wordt geland en gestart dan waarop men vertrekt, of:
 • een solo driehoeksvlucht over een afstand van ten minste 100 km en daarnaast een solo start en landing op ten minste drie verschillende terreinen.

Het toestel waarin je vliegt is ingericht voor hooguit twee personen en heeft een maximaal startgewicht van 450 kg. Vliegtuigen die in deze gewichtsklasse vallen noemen we ook wel: ultralights.

Modern

Ultralight vliegtuigen zijn tegenwoordig zeer geavanceerde snelle vliegtuigen en presteren over het algemeen beter dan de grote oudere vliegtuigen zoals Cessna en Piper. Bovendien zijn ze ook nog eens vriendelijker voor het milieu door hun lage brandstofverbruik.

Aangezien deze vliegtuigen maximaal 450 kg mogen wegen (472,5 kg indien een parachute aanwezig is), dat is dus inclusief bemanning, brandstof en baggage, doen de bouwers er natuurlijk alles aan om het vliegtuig zo licht mogelijk te maken. Daarbij gebruik makend van revolutionaire ontwikkelingen zoals composiet- en andere exotische materialen.

Betaalbaar

Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat met zuinigere, stillere motoren en lichtere vliegtuigen de uurkosten laag kunnen blijven (gehalveerd!). Hierdoor is de droom van het vliegen bereikbaar voor een groter publiek!!!

Kunstvlieg cursus (Aerobatics)

Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij onze website van Aerobatic.nl.


PPL - LAPL-SEP
 • Het zelfstandig besturen van vliegtuig
 • Alle controles en procedures
 • Vluchtvoorbereiding
 • Circuit- en noodprocedures
 • Het aanvliegen van onbekende vliegvelden
 • Het gedrag op deze vliegvelden en de procedures
 • Overland (navigatie) ervaring

Aanvullingen
 • Uitbreiding vliegvaardigheid in Nederland
 • Vliegvaardigheid in en naar het buitenland vliegen
 • Basis instrument vliegen

Uren MLA-SEP en LAPL/ PPL-SEP

Wet- en regelgeving

Covid19 en vlieglessen
 • Vanaf 11 mei 2020 kunnen we onder voorwaarden weer lesgeven. Zie daartoe deze link van het RIVM contactberoepen.
  Angel Air verlangt daarnaast een gezondheidsverklaring die per vlucht ingevuld dient te worden. Voor hygiëne-tips klikt u hier.

Onze vloot
PH-VIR Pipistrel Virus

Wij beschikken over zowel Micro Light Aeroplanes als General Aviation luchtvaarttuigen voor de opleiding als verhuur.

Lees verder »

Theorie opleiding
Theorie boeken

Voordat u aan het praktijk examen begint moet u in het bezit zijn van een theorie examen en een geldige medische verklaring.

Lees verder »

Luchttaxi
Luchttaxi

Wij zijn op dit moment druk bezig om de luchttaxi zo spoedig mogelijk te realiseren. Voor meer informatie neemt u contact met ons op.

Neem contact op »